Firma HIGIENIX oferuje kompleksowe analizy mikrobiologiczne drobnoustrojów zanieczyszczających cukier biały, powietrze, soki i syropy cukrownicze oraz wodę przeznaczoną do spożycia i do zabielania cukru.. Analiza obejmuje dodatkowo identyfikację mikroorganizmów ze wskazaniem źródła ich pochodzenia.
Analiza mikrobiologiczna (cukier, soki, syropy cukrownicze) obejmująca oznaczenia:
ogólnej liczby bakterii mezofilnych, liczby przetrwalników bakterii mezofilnych, liczby drożdży i pleśni, liczby bakterii tworzących śluzy, liczby bakterii termofilnych tlenowych ogółem i tzw. „ płasko-kwaśnych” liczby bakterii termofilnych beztlenowych, liczby termofilnych bakterii kwasolubnych (TAB) i obecność termofilnych bakterii kwasolubnych produkujących gwajakol (GP-TAB), wykrywanie obecności Salmonella sp., liczby gronkowców koagulazo-dodatnich, liczby Escherichia coli, liczby bakterii grupy coli, liczby Enterobacteriaceae, liczby enterokoków, liczby Listeria monocytogenes, liczby Clostridium perfringens, liczby Bacillus cereus.
Analiza mikrobiologiczna (woda pitna i kondensaty) obejmująca oznaczanie:
ogólnej liczby mikroorganizmów w 360C i 220C,l iczby bakterii gr. coli i Escherichia coli, liczby enterokoków, liczby Clostridium perfringens, liczby bakterii z rodzaju Legionella.
Inne badania mikrobiologiczne
- wymaz z powierzchni maszyn i urządzeń
- wymaz z powierzchni dłoni pracownika
- analiza mikrobiologiczna powietrza, (pobór próbek powietrza metodą zderzeniową lub
sedymentacyjną)
BADANIA MIKROBIOLOGIICZNE
I.
BADANIA
MIKROBIOLOGICZNE |
|
||
1 |
Wymaz z powierzchni maszyn i urządzeń w
celu określenia liczby bakterii mezofilnych, drożdży i pleśni |
PN-ISO 18593(2005) |
|
2 |
Wymaz z powierzchni obu dłoni pracownika w
celu określenia liczby bakterii mezofilnych, pleśni, drożdży, bakterii grupy
coli i gronkowców |
PN-A-82055-19(2000) |
|
3 |
Analiza mikrobiologiczna powietrza |
pobór próbek powietrza metodą zderzeniową lub sedymentacyjną |
|
4 |
Oznaczanie w wodach bakterii z rodzaju Legionella |
PN-EN ISO 11731-2(2008)* |
|
5 |
Clostridium
perfringens w wodzie |
wg Rozp. Ministra Zdrowia z dn. 27.11.2015 r. Dz. U , poz. 1989* |
|
|
|
|
|
*WYNIKI BADAŃ NIE MOGĄ BYĆ WYKORZYSTANE DO OCENY W OBSZARZE
REGULOWANYM PRAWNIE.
Lp. |
Rodzaj
badania/jednostka |
Metoda |
||
I. BADANIA MIKROBIOLOGICZNE CUKRU BIAŁEGO, SOKÓW,
SYROPÓW CUKROWNICZYCH, MELASU I WYSŁODKÓW |
|
|||
1. |
Oznaczanie liczby przetrwalników bakterii
mezofilnych |
PN-91/A-74855/12 |
||
2. |
Oznaczanie liczby bakterii termofilnych tlenowych
ogółem i tzw „ płasko-kwaśnych” |
ICUMSA GS 2/3-49(1998) |
||
3. |
Oznaczanie liczby bakterii termofilnych beztlenowych |
PN-ISO 15213(2005) |
||
4. |
Wykrywanie obecności Salmonella sp |
PN-ISO 6579:2003 |
||
5. |
Oznaczenie liczby gronkowców koagulazo-dodatnich |
PN-EN ISO 6888-2(2001) |
||
6. |
Oznaczenie liczby Escherichia
coli |
PN-EN ISO 16649-2:2004 |
||
7. |
Oznaczenie liczby
Enterobacteriaceae |
PN-ISO 21528-2:2005 |
||
8. |
Oznaczenie liczby enterokoków kałowych |
Filtracja
membranowa, poż. Slanetz Bartleya, inkubacja: 36°C, 48 h |
||
9. |
Oznaczenie liczby bakterii grupy coli |
PN-ISO 4832:2007 |
||
10. |
Oznaczenie liczby Listeria monocytogenes |
PN EN ISO 11290-2:2000 Ap1:2005 |
||
11. |
Oznaczenie liczby Clostridium perfringens |
PN-EN ISO 7937:2005 |
||
12. |
Oznaczenie liczby Bacillus cereus |
Filtracja
membranowa, pożywka Compass Bacillus cereus Agar, inkubacja : 30°C, 24-27 h |
||
*WYNIKI BADAŃ NIE MOGĄ BYĆ WYKORZYSTANE DO OCENY W OBSZARZE
REGULOWANYM PRAWNIE.
AKREDYTOWANE BADANIA
MIKROBIOLOGIICZNE W ZAKRESIE:
Lp. |
Rodzaj
badania/jednostka |
Metoda |
I.
BADANIA MIKROBIOLOGICZNE CUKRU BIAŁEGO, SOKÓW,
SYROPÓW CUKROWNICZYCH I MELASU |
||
1. |
Ogólna liczba bakterii mezofilnych |
ICUMSA GS 2/3-41(2011) |
2. |
Liczba drożdży i pleśni |
ICUMSA GS 2/3-47(2015) |
3. |
Liczba bakterii tworzących śluzy |
ICUMSA GS 2/3-45(2002) |
4. |
Liczba termofilnych bakterii kwasolubnych
(TAB) i obecność termofilnych bakterii kwasolubnych produkujących gwajakol
(GP-TAB) |
ICUMSA GS2/3-50(2013) |
II.
BADANIA
MIKROBIOLOGICZNE WODY I KONDENSATÓW - ZATWIERDZONE PRZEZ PAŃSTWOWEGO POWIATOWEGO INSPEKTORA SANITARNEGO |
||
1. |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 360C
i 220C |
PN-EN ISO 6222:2004** |
2. |
Liczba
bakterii gr. coli i Escherichia coli |
PN-EN ISO 9308-1:2014-12** |
3. |
Liczba enterokoków kałowych |
PN-EN
ISO 7899-2:2004** |
**Wyniki badań mogą być wykorzystane do oceny w obszarze regulowanym
prawnie.
AKREDYTOWANE BADANIA Z ZAKRESU GOSPODARKI WODĄ I OCHRONY ŚRODOWISKA:
Lp. |
Rodzaj
badania/jednostka |
Metoda |
||||
I. ŚCIEKI
TECHNOLOGICZNE, OCZYSZCZONE |
||||||
1. |
pH |
PB-POŚ-02,
wydanie 3, 09.03.2015 |
||||
2. |
ChZT,
mg /l O2 |
PN-ISO
6060:2006 |
||||
3. |
BZT, mg /l O2 |
PN-EN
1899-1:2002 |
||||
4. |
Zawiesina
ogólna, mg/l |
PN-EN
872:2007+Ap1:2007 |
||||
5. |
Azot
amonowy, mg /l |
PN-ISO
5664:2002 |
||||
6. |
Azot
Kjeldahla, mg /l |
PN-EN
25663:2001 |
||||
7. |
Azot
azotanowy, mg /l |
PB-POŚ-04,
wydanie 2, 09.03.2015 |
||||
8. |
Azot
azotynowy, mg /l |
PB-POŚ-05,
wydanie 2, 09.03.2015 |
||||
9. |
Azot
ogólny, mg /l |
PB-POŚ-01,
wydanie 3, 09.03.2015 |
||||
10. |
Fosfor
ogólny, mg /l |
PB-POŚ-03,
wydanie 2, 09.03.2015 |
||||
**WYNIKI BADAŃ MOGĄ BYĆ WYKORZYSTANE DO OCENY W OBSZARZE
REGULOWANYM PRAWNIE. |
||||||
II.
WODA
TECHNOLOGICZNA |
||||||
1. |
pH |
PB-POŚ-02,
wydanie 3, 09.03.2015 |
||||
2. |
Barwa,
mg /l Pt |
PN-EN
ISO 7887:2012 |
||||
3. |
Mętność,
NTU |
PN-EN
ISO 7027:2003 *** |
||||
4. |
Przewodność
elektryczna właściwa, µS/cm |
PN-EN
27888:1999 |
||||
5. |
Jon
amonowy, mg /l NH4 |
PN-ISO
5664:2002 |
||||
6. |
Żelazo, mg/l |
PB-POŚ-07,
wydanie 2, 09.03.2015 |
||||
7. |
Azotany, mg /l NO3 |
PB-POŚ-04,
wydanie 2, 09.03.2015 |
||||
8. |
Azotyny, mg /l NO2 |
PB-POŚ-05,
wydanie 2, 09.03.2015 |
||||
9. |
Mangan,
mg/l |
PB-POŚ-06,
wydanie 2, 09.03.2015 |
||||
10. |
Twardość
ogólna, mg /l CaCO3 |
PB-POŚ-09,
wydanie 2, 09.03.2015 |
||||
11. |
Chlorki, mg /l |
PB-POŚ-08,
wydanie 2, 09.03.2015 |
||||
12. |
ChZT,
mg /l O2 |
PN-ISO
6060:2006 |
||||
*** norma wycofana, zastąpiona przez PN-EN
ISO 7027-1:2016-09 (wersja angielska) |
||||||
III.
WODA DO SPOŻYCIA |
||||||
1. |
pH * |
PB-POŚ-02,
wydanie 3, 09.03.2015 |
|
|||
2. |
Barwa,
mg /l Pt |
PN-EN
ISO 7887:2012 |
|
|||
3. |
Mętność,
NTU * |
PN-EN
ISO 7027:2003*** |
|
|||
4. |
Przewodność
elektryczna właściwa, µS/cm * |
PN-EN
27888:1999 |
|
|||
5. |
Jon
amonowy, mg /l NH4 |
PN-ISO
5664:2002 |
|
|||
6. |
Żelazo,
µg/l |
PB-POŚ-07,
wydanie 2, 09.03.2015 |
|
|||
7. |
Azotany,
mg /l NO3* |
PB-POŚ-04,
wydanie 2, 09.03.2015 |
|
|||
8. |
Azotyny, mg /l
NO2* |
PB-POŚ-05,
wydanie 2, 09.03.2015 |
|
|||
9. |
Mangan,
µg/l |
PB-POŚ-06,
wydanie 2, 09.03.2015 |
|
|||
10. |
Twardość
ogólna, mg /l CaCO3* |
PB-POŚ-09,
wydanie 2, 09.03.2015 |
|
|||
11. |
Chlorki, mg -/l * |
PB-POŚ-08,
wydanie 2, 09.03.2015 |
|
|||
**WYNIKI BADAŃ MOGĄ BYĆ WYKORZYSTANE DO OCENY W OBSZARZE
REGULOWANYM PRAWNIE. *** norma wycofana, zastąpiona przez PN-EN ISO 7027-1:2016-09 (wersja
angielska) |
|
|||||
BADANIA POZA ZAKRESEM AKREDYTACJI:
Lp. |
Rodzaj
badania/jednostka |
Metoda |
I. ŚCIEKI
TECHNOLOGICZNE I OCZYSZCZONE |
||
1. |
Twardość
ogólna, mg /l CaCO3 |
PB-POŚ-09,
wydanie 2, 09.03.2015 |
2. |
Chlorki,
mg Cl-/l |
PB-POŚ-08,
wydanie 2, 09.03.2015 |
3. |
Fenole
lotne, mg/l |
Metoda
HACH 8047 |
4. |
Substancje ekstrahujące się
eterem naftowym, mg/l |
Wg
Fizykochemiczne badanie wody i ścieków Hermanowicz i in. |
5. |
Siarczany,
mg SO4/l |
Metoda
HACH 8051 |
6. |
Żelazo,
mg/l |
PB-POŚ-07,
wydanie 2, 09.03.2015 |
7. |
Glin,
mg/l |
Metoda
HACH 8326 |
8. |
Bor,
mg/l |
Metoda
HACH 8015 |
9. |
Fluorki,
mg/l |
Metoda
HACH 8029 |
10. |
OWO,
mg/l |
Wg
Fizykochemiczne badanie wody i ścieków Hermanowicz i in. |
11. |
Utlenialność
z KMnO4, mg/l |
Wg
Fizykochemiczne badanie wody i ścieków Hermanowicz i in. |
II. WODY
TECHNOLOGICZNE (KONDENSATY) |
||
1. |
Fenole
lotne, mg/l |
Metoda
HACH 8047 |
2. |
Substancje ekstrahujące się eterem
naftowym, mg/l |
Wg
Fizykochemiczne badanie wody i ścieków Hermanowicz i in. |
3. |
Siarczany,
mg SO4/l |
Metoda
HACH 8051 |
5. |
Glin,
mg/l |
Metoda
HACH 8326 |
6. |
Bor,
mg/l |
Metoda
HACH 8015 |
7. |
Fluorki,
mg/l |
Metoda
HACH 8029 |
8. |
OWO,
mg/l |
Wg Fizykochemiczne badanie
wody i ścieków Hermanowicz i in. |
9. |
Utlenialność
z KMnO4, mg/l |
Wg Fizykochemiczne badanie
wody i ścieków Hermanowicz i in. |
*WYNIKI BADAŃ NIE
MOGĄ BYĆ WYKORZYSTANE DO OCENY W OBSZARZE REGULOWANYM PRAWNIE.